torstai 12. syyskuuta 2013

Mitä meillä syödään?

Koirien ja yleensäkin eläinten ruokkiminen on niistä kiinnostuneiden keskinäinen luonteva keskustelunaihe, siitä ollaan montaa eri mieltä ja niin saakin olla. Kaikki sanovat tähtäävänsä hyvinvoivaan lemmikkiin ja haluavat tarjota maistuvaa ruokaa, koulukunnat jakautuvat kuitenkin ja paljon on lemmikin omistajia, jotka luottavat pussien ja tölkkien pakkausmerkintöihin ja ovat onnellisia kun koira syö hyvällä halulla. Nykyään tuntuu enenevässä määrin olevan myös omistajia, jotka kyseenalaistavat sisällysluetteloita ja ovat tutkineet asioita enemmän.

Meilläkin on syöty nappuloita ennen, mutta olen aina ollut kiinnostunut koirieni ruuasta. Omat koirani syövät kutakuinkin mitä vain, on pitänyt vain valita minkälaista kilohintaa olen siitä valmis maksamaan ja millaisia arvoja haluan vaalia. Lenny söi pentuna muutamaa eri nappulaa, joita tilattiin myös ulkomailta, olen aktiivisesti yrittänyt unohtaa kuinka paljon ne maksoivat, mutta yhden merkin 12kg säkki maksoi liki 80€, joka tekee kilohinnaksi 6,6€ ei paha jos se olisi vain kaikkea sitä mitä koira tarvitsee ja hyödyntää, mutta nappulat ei ikinä, IKINÄ sitä ole.

Jalkansa teloneen lehmän viimeinen palvelus ja Humppa, tätä syötiin monta päivää

Me aloimme "nykymuodikkaiksi", kuten jotkut irvailevat, aloimme antamaan koirillemme raakaruokaa, en mainosta meitä barffaajina, koska luiden osuus ruokinnassa ei ole välttämättä niin suuri kuin BARF ideologiassa on.
Koiramme syövät siis lihaa, rasvaa, elimiä, luita, kananmunia ja pellavansiemenrouhetta tai kasvissosetta. Lisäravinteina ne saavat itse jauhamiani kananmunankuoria (kalkki), merileväjauhetta (vitamiineja ja mineraaleja), lohiöljyä, pellavaöljyä ja kuuriluontoisesti valkosipulijauhetta (lähinnä kesäaikana punkkien torjunta tai sairastapauksissa). Isot luut ovat lähinnä ajanviete ja hyvää hampaidenhoitoa.

Raakaruokinnan tarkoituksena ei ole tarjota kaikkea tuota yllä mainittua päivittäin, vaan tärkeintä on että kokonaisuus palvelee. Sikaa, nautaa, lohta, kanaa, joskus lammasta, hevosta ja riistaa nämä on meillä käytössä ja pyrin aina hankkimaan isoja eriä kerrallaan. Meidän koirilla on kaksi isoa arkkupakastinta.


Ihmiset kysyvät joskus, että eikö tämä ole hankalaa ja työlästä, no, illalla ruoka otetaan sulamaan ja tarjotaan seuraavana päivänä kupista tai heitetään pitkin pihaa. Ei siis ole työlästä.
Luut annan usein jäisenä ja kesällä ne pyörittelevät hyvän aikaa jäistä kanaakin suussaan, ei voida puhua hotkimisesta, vaan tekemistä on vähäksi aikaa ja koirista se on helteellä paras mahdollinen mehujää.

Minulle tämä ruokintamalli on myös tapa kunnioittaa eläimiä, meidän koirat syövät pääasiassa lähiruokaa ja hyödyntävät ruhosta melkein kaiken, mikä muuten olisi jätettä ja hyödytöntä ihmisravinnoksi.
Muitakin hyviä puolia on: ruokamäärät ovat pienempiä, koska koira saa kaiken tarvitsemansa ilman "halpoja täyteaineita" kuten viljat, peruna, maissi (joiden käyttämisen hyöty näkyy vain valmistajan kukkarossa) ja näin ollen esim. vatsalaukunkiertymän riski on pienempi. Enää pihasta ei tarvitse kerätä jätöksiä, ne maatuvat hetkessä ja ulostuloa on muutenkin paljon vähemmän kun koira käyttää ravintonsa tehokkaasti.
Lisäksi tämä on edullisempaa ruokaa, etenkin jos on suhteet kunnossa. Omat koirani eivät ole allergisia, mutta lienee tarpeetonta mainita, kuinka terveyttävä ruokavalio voi olla tällaisille yksilöille.


Kaikki BARFista kiinnostuneet törmäävät MUSH nimiseen yhtiöön (ent. MUSCH) joka on juuri tuonut markkinoille uuden, "barf made easy" valmisaterian. Tämä "Vaisto" valmisateria myydään 800g pusseissa ja pussin sisältö on 25g annospalapullia, sarjassa on seitsemän eri yhdistelmävaihtoehtoa.
Kuulostaa kivalta, mutta kilohinnaksi tuleekin sitten 8€, eli meidän lauman ruokkiin saisi Vaistoa syöttämällä laittaa hyvin yli 40€/pvä! Kuukaudessa siis reilusti yli 1200€!
Bernhardilaiset syövät reilut 1½kg/vrk ja Helmi siihen päälle, puhumattakaan kissoista, joiden ruuista osa päätyy myös aina koirille.
Kissanruokateollisuudesta voisin kirjoittaa kokonaan oman postauksen, mutta vaivaudun vain toteamaan, että siellä kusetetaan kuluttajaa vielä enemmän. Kissojen ruuat ovat nimittäin verrattain paljon koiran ruokaa kalliimpia, kuitenkin ne on pääsääntösesti vielä köyhempiä sisällöltään ja kissan pitäisi sentään syödä lähestulkoon pelkkää lihaa, ei värillisiä raksuja tai purkkiruokaa josta suurinosa onkin vettä tölkissä.

Toivon, että uusi ja helppo Vaisto -sarja saa kuitenkin yhä useamman kuluttajan kiinnostumaan raakaruokinnasta ja aina on hyvä että vaihtoehtoja on ja niistä riittää keskustelua.
Meilläkin ollaan niin höveleitä, että koirat saa kesällä grillimakkaraa tapahtumissa, treeninamina menee joskus jopa jotain teollista ja lättypäivänä ne saa ihan varmasti reilulla hillolla omansa!


Lemmikki ei voi itse valita ruokavalioaan, yksi omistajan velvollisuudesta on siis valita se viisaasti.


2 kommenttia:

  1. haaste! http://siisinkarvakorvat.blogspot.fi/2013/09/kesainen-haaste.html

    VastaaPoista
  2. Haastan sinut!

    http://vastakarvaan-emmijapojat.blogspot.fi/

    VastaaPoista