Olen kokeillut muutamaa ohjetta koirien koulutusnameihin, tähän on nyt koottu osa.
Meillä ei sisäelimet ole kenenkään lemppari, mutta maksanamit on herrrrkkua, kuten Erkun herkutkin.Kuivatut maksanpalat on kovia, mutta siistejä syöttää ja keitinveden saa hyödynnettyä edelleen koirien ruokaan. Olen kuivattanut myös sydäntä ja onnistuu samalla ohjeella.
Kokkailen näitä fiiliksen mukaan ja pakastan pieniä eriä, pieneksi kuutioituna ne sulaa nopeasti käyttövalmiiksi.
Jauhettua naudamaksaa löytää joskus kaupasta puoleen hintaan, samoin päiväys jauhelihoja, näitä kannattaa suosia, koirille tarkoitetut jauhelihat ja elinseokset on näihin tarkoituksiin aika vetisiä.
Munankuorijauhe ei käy treeninamina, mutta ruokaan lisättäväksi tarkoitettu, käytännössä ilmainen kalkki.
(Kuvat omia)
Erkun herkut (kiitos Erkku Kottonen)
Esim. 500 gr. sika-nautajauhelihaa, jauhelihasta voi korvata osan jollain muulla koiran herkulla esim. kananjauhelihaa, maksaa ym.
3 munaa
2 dl. vehnä- tai muuta jauhoja
1 dl. puurohiutaleita (kaura, moniviljaseos, riisihiutale...)
(2 rkl. merileväjauhetta vitamiineja antamaan)
Sekoita kaikki ainekset tahnaksi. Levitä taikina sopivan kokoiseksi levyksi uunipellille. Paista n. 20 min 200 asteessa. Leikkaa veitsellä sopivan kokoisiksi herkkupaloiksi ja laita uuniin (sammutettuun) kuivumaan vielä puoleksi tunniksi.
. . . . . . . . . . . . . .
Munankuorijauhe
Helppo ja halpa kalkkivalmiste koirien lisäravinnoksi.
Kuvan kennossa on kuoria n. 50 munasta, jauhetta tuli pari desilitraa, joten aika riittoisaa tavaraa on ja meillä kuppiin annostelussa käytetään lähinnä teelusikan kärkeä.
Säilytä kananmunien kuoret niin, että ne saa kuivahtaa kennossa. Jauha kuoret morttelissa tai sauvasekoittimella hienoksi ja purkita talteen.
. . . . . . . . . . . . . . .
Koulutusnamit jauhelihasta 900-1000 kpl
600 g jauhelihaa
3 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
3 rkl perunajauhoja
3 dl vettä
Paistetaan siis uunissa 1 h, ja uunin lämpötilan pitää olla 175 astetta. Ainekset sekoitetaan yleiskoneella.
. . . . . . . . . . . . . . .
Munankuorijauhe / V.sipulijauhe / Merilevä / Kuivattu maksa
Kuivattua maksaa paloina
Naudan maksaa 1-2 valkosipulin kynttä
1. Keitä maksaa vedessä, johon olet pilkkonut valkosipulin. Keittoaika noin 20 minuuttia.
2. Anna jäähtyä.
3. Paloittele pikkurillin kynnen kokoisiksi paloiksi ja levitä palat leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Pienet palat valmistuvat nopeammin. Voimakkaan ja herkullisen maun vuoksi isollekin koiralle käy pienet makupalat.
4. Kuivata 150 asteen uunissa noin 2 tuntia, kunnes palat ovat kovia. Kuivattamisen voi tehdä myös mikroaaltouunissa, mutta jälkeen jää niin voimakas ja pitkäkestoinen tuoksu, ettei sitä voi suositella.
5. Jäähdytä. Säilytä ilmatiiviissä lasipurkissa. Mieluummin parissa pienemmässä kuin yhdessä isossa, koska jokaisella kerralla kun avaat purkin, pääsee lämmintä kosteata ilmaa purkkiin ja se huonontaa säilyvyyttä. Osan voi pakastaakin, mutta muista että kerran pakastetut eivät sulattuaan kestä parin-kolmen päivän säilytystä pidempään
1. Keitä maksaa vedessä, johon olet pilkkonut valkosipulin. Keittoaika noin 20 minuuttia.
2. Anna jäähtyä.
3. Paloittele pikkurillin kynnen kokoisiksi paloiksi ja levitä palat leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Pienet palat valmistuvat nopeammin. Voimakkaan ja herkullisen maun vuoksi isollekin koiralle käy pienet makupalat.
4. Kuivata 150 asteen uunissa noin 2 tuntia, kunnes palat ovat kovia. Kuivattamisen voi tehdä myös mikroaaltouunissa, mutta jälkeen jää niin voimakas ja pitkäkestoinen tuoksu, ettei sitä voi suositella.
5. Jäähdytä. Säilytä ilmatiiviissä lasipurkissa. Mieluummin parissa pienemmässä kuin yhdessä isossa, koska jokaisella kerralla kun avaat purkin, pääsee lämmintä kosteata ilmaa purkkiin ja se huonontaa säilyvyyttä. Osan voi pakastaakin, mutta muista että kerran pakastetut eivät sulattuaan kestä parin-kolmen päivän säilytystä pidempään
. . . . . . . . . . . . . . . . .
1 pala maksaa, nautaa tai riistaa
1-2 kananmunaa
1-2 rkl öljyä (kylmäpuristettua esim auringonkukka öljyä)
1-2 dl vehnäleseitä
1-2 dl vehnäalkioita
juustoraastetta ( kiinteyttää taikinaa)
1-4 valkosipulin kynttä
1-2 dl maissijauhoja
1-2 l vehnäjauhoja
Sekoita ainekset kovaksi taikinaksi. pyöritä taikina pikkusormen paksuisiksi tangoiksi. paista 250 asteessa noin 8-9 minuuttia. leikkaa n. 0.5 - 2 cm.n paloiksi. kuivaa uunissa 50-70 asteessa 3-6 tuntia. säilytetään jääkaapissa tai pakasteessa.
Koiran namit
1 pala maksaa, nautaa tai riistaa
1-2 kananmunaa
1-2 rkl öljyä (kylmäpuristettua esim auringonkukka öljyä)
1-2 dl vehnäleseitä
1-2 dl vehnäalkioita
juustoraastetta ( kiinteyttää taikinaa)
1-4 valkosipulin kynttä
1-2 dl maissijauhoja
1-2 l vehnäjauhoja
Sekoita ainekset kovaksi taikinaksi. pyöritä taikina pikkusormen paksuisiksi tangoiksi. paista 250 asteessa noin 8-9 minuuttia. leikkaa n. 0.5 - 2 cm.n paloiksi. kuivaa uunissa 50-70 asteessa 3-6 tuntia. säilytetään jääkaapissa tai pakasteessa.
. . . . . . . . . . . . . . . . . .
Maksanamit
N. 400g jauhettua maksaa
4 kananmunaa
2dl perunajauhoja
(Me lisättiin vielä pari rkl valkosipulijauhetta)
Kaikki sekotetaan keskenää ja seos levitetään pellille leivinpaperin päälle ja paistetaan kypsäksi 200 asteisessa uunissa noin 20 min. Leikataan noin 1cm x1cm neliöiksi ja annetaan hetki kuivahtaa uunissa jälkilämmössä (uuninluukkua pidän tässä kohti vähän rakosellaan). Hyvä tapa on pakastaa pienissä minigrippipusseissa. Ota siis pakkasesta ulos sen verran, kuin tarvitset. Pakkasessa säilyy pitkään, mutta huoneenlämmössä vain 2-3 päivää.
Maksanamien valmistusvaiheet, Lennart oli kyllä taas iso apu :D
Nam, Nam, Nam !
VastaaPoistaKoirat tykkää, itsetehdyt on paljon parempia kun nakit tai makkarat (tai kuivat nappulat)